Doma de poltres.
Educació efectiva i respestuosa amb el medi ambient.
Ens dediquem a la doma de poltres des del seu naixement. És important que el poltre estigui en unes condicions de vida saludables, amb molt d’espai per a que pugui moure’s en llibertat i oportunitat per relacionar-se amb altres poltres i cavalls adults. Només així s’aconseguirà la relació de confiança i complicitat que busquem.
¿Com ho fem??
La doma de poltres no és una ciència exacta. Cada animal és diferent i ens adaptem a la seva personalitat i manera de ser.
Durant els primers mesos és important guanyar-nos la seva confiança, mimar-lo molt, acariciar-lo i reconfortar-lo quan té por o alguna cosa no va bé.
El deslletament i la separació de la seva mare han de ser progressius, sense que suposi un trauma per al poltre.
Poc a poc l’acostumarem a deixar-se acariciar per tot arreu, especialment les orelles, la boca, els ulls i les parts genitals, facilitant així la feina del veterinari i el propietari si s’han de fer cures.
Marcarem uns límits des del principi (no mossegar, no donar coces, no trepitjar…) i treballarem per treure-li les pors instintives.
Ensenyarem al poltre que ens segueixi del ramal, donarem voltes amb ell perquè aprengui a confiar en nosaltres. En els passejos es crearà un fort vincle amb nosaltres.
Als dos anys podem donar voltes amb rendes llargues i muntura i quan s’apropi als tres anys ja el prepararem per les primeres muntes.
A partir dels tres anys començarem la munta en corda i lliure al picador, a la pista gran i les primeres sortides.
La doma de poltres és un procés clau a l’educació d’un cavall, ja que és durant els primers mesos de vida quan aprenen molt ràpid el que serà normal a la seva vida. S’ha d’aprofitar aquesta etapa per crear un vincle fort que ens acompanyi sempre.